5 videovinkkiä yrittäjälle!
Videoiden tekeminen ei ole sitä paljon puhuttua rakettitiedettä. Eikä se vaadi tuhansien eurojen kuvauskalustoa tai kalliita ohjelmistoja. Nykyään jokaisella on videotuottamisen työkalu taskussa tai käsilaukussa – nimittäin älypuhelin. Mikset siis kokeilisi yritysvideoiden tekemistä itse?
Tietenkään Hollywood-tason filmiä ei tällä kannettavalla studiolla saa aikaan, mutta esimerkiksi yrittäjän somevideotarpeista karkeasti 80 % on toteutettavissa hyvin kevyellä kalustolla – kunhan tietää, mitä tekee. Alla viisi vinkkiä, miten asiaa kannattaa lähestyä.
1. TUNNE YLEISÖSI
Tavoitteletko nuoria vai vanhempia, lähialueen asukkaita vai koko Suomen ostajakuntaa? Mitä ostajan ongelmaa tuotteesi tai palvelusi taklaa? Missä kanavissa potentiaaliset asiakkaasi viettävät aikaansa? Esimerkiksi näitä kysymyksiä kannattaa itseltään kysyä, jotta videon sisältö, tyyli ja jakelukanava kohdentuvat oikein. Kohdeyleisön tunteminen vaikuttaa oleellisesti siihen, miten videosi saavuttaa tavoitteensa.
2. SUUNNITTELE ETUKÄTEEN
Suunnittele video huolellisesti. Kirkasta itsellesi ennen kuvaamisen aloittamista, mikä videon tarkoitus on. Laadi selkeä tarina tai viesti, joka haluat välittää. Voit tehdä yksinkertaisen käsikirjoituksen, vaikka listan muodossa. Pyri saamaan heti videon alkuun joku mielenkiintoinen koukku, joka herättää mielenkiinnon. Mieti myös kuvakulmat, kameran liikkeet ja videon äänet etukäteen. Kuvasuhde (vaaka/pystyvideo) tulee huomioida julkaisukanavakohtaisesti ja ottaa huomioon kuvausvaiheessa.
3. KUVAA RIITTÄVÄSTI MATERIAALIA
Harvoin materiaalia on liikaa. Jos kuvaamasi tapahtuma on toistettavissa, kuvaa varmuuden vuoksi useampi otto. Jos huomaat jälkikäteen jonkun häiritsevän asian kuvassa tai äänessä, sinulla on toinenkin vaihtoehto käytettävissä. Ota myös ns. täytekuvaa (B-roll) eli asiayhteyteen liittyvää kuvituskuvaa, jolla voit elävöittää itse tarinaa. Tällaista voi olla mm. yleiskuva kuvauspaikalta tai yksityiskohtia tuotteesta. Esimerkiksi haastatteluvideossa pelkän puhuvan pään näyttäminen harvoin jaksaa pitkään katsojaa kiinnostaa – tällöin voi väliin laittaa täytekuvaa.
4. EDITOI TARKOITUKSEEN SOPIVAKSI
Voit toki julkaista kuvatun materiaalin ilman erillistä editointiakin, mutta yleensä ”leikkauspöydällä” video saa tärkeän viimeisen silauksen. Editointivaiheessa lisätään usein tekstejä ja taustamusiikkia, yrityksen logo tai muuta grafiikkaa. Valitse lopulliseen videoon vain olennaiset videopätkät ja varmista, että videon kesto on sopiva sekä sen sisältö on tiivistetty ja helppo seurata. Yritä pitää videon kesto alle kolmessa minuutissa, somevideot mieluusti alle minuutissa. Jos videosi tulee someen, siihen voi olla järkevää laittaa myös tekstitys. Erityisesti Facebookia selataan paljon ilman ääniä.
5. JULKAISE OIKEAAN KANAVAAN
Kun video on valmis, jaa se sosiaalisessa mediassa ja muilla kanavilla, kuten yrityksen verkkosivuilla ja blogissa. Myös julkaisun teksti on tärkeä: käytä oikeita hashtageja ja avainsanoja, jotta video löytyy helposti. Keskeistä on julkaista niissä kanavissa, missä kohdeyleisösi liikkuu.
Vaikka sisältö on tärkeintä, myös tekninen laatu vaikuttaa katselu- ja kuuntelukokemukseen ja sitä kautta kohdeyleisösi mielenkiintoon. Jos kuvaat kännykällä, valon määrä vaikuttaa ratkaisevasti kuvanlaatuun. Varsinkin näin kevät- ja kesäaikaan luonnonvaloa on rutkasti: käytä sitä hyödyksesi, jos käytettävissä ei ole kuvausvaloja. Jos videon äänessä on tuulen suhinaa, häiritsevää taustameteliä tai muita ritinöitä ja rapinoita puheäänen päällä, niitä on vaikea jälkikäteen poistaa. Kännykkään tai kameraan liitettävä erillinen mikrofoni on usein pelastus.
Ja vielä lopuksi: ole luova ja persoonallinen! Video on hyvä tilaisuus näyttää yrittäjän persoonallisuutta ja luovuutta. Älä pelkää ottaa riskejä ja kokeilla uusia asioita!
Mihin yrittäjä voi videoita käyttää eli minkä haasteen niillä voi ratkaista?
- myynti: lisää liikevaihtoa mainosvideolla (tuote/palvelu)
- rekrytointi: oikeat henkilöt taloon rekrytointivideolla
- koulutus ja markkinointi: osaamisen ja sitouttamisen kasvattaminen selitysvideolla (”tutoriaali/how-to”)
- brändi: kilpailukykyisempi mielikuva yritys-, henkilöstö- tai asiakasvideolla (”asiakastestimoniaali”)
Lisämateriaalia videokuvauksesta ja kaikesta siihen liittyvästä: https://kamerakoulu.fi/videokuvauksen-perusteet
Janne Granfors